poniedziałek, 18 marca 2013

Dieta owocowa

Na czym opiera się tzw. dieta owocowa? Czy dieta owocowa a dieta owocowo-warzywna to w istocie to samo? Jakie zasady zostały nakreślone w ramach programu diety owocowej? Dieta owocowa - od czego zacząć?



Dieta owocowa - od czego zacząć?

Dieta owocowa wyklucza wszystkie produkty poza owocami. Można jeść jeden rodzaj owoców lub kilka, rezygnując tylko z owoców suszonych. Dowolna jest ilość i sposób przygotowania. Dozwolone są owoce surowe, duszone, gotowane, pieczone. Najlepiej ich nie obierać, bo w skórce jest najwięcej błonnika. Można przyrządzać sałatki owocowe, ale doprawiane tylko sokiem z cytryny lub polewane sosem ze zmiksowanych owoców.

Na czym polega dieta owocowa?


Owoce to najczęściej niewielka ilość kalorii, duża zawartość wody oraz minerałów i witamin, a do tego spore ilości cukrów prostych (fruktozy). Średnio zawartość kalorii w owocach nie przekracza 60 kcal w 100 g (nie licząc banana, awokado i owoców suszonych). Między posiłkami należy pić niegazowaną wodę mineralną, zieloną herbatę, napar z bratka lub rozmarynu. 
W ciągu 3 dni można schudnąć nawet 3 kg. Potem jest stopniowy powrót do normalnego odżywiania: wprowadza się najpierw jeden lekki, ale urozmaicony posiłek, potem dwa itd. Dieta owocowa jest wprawdzie małokaloryczna, ale również wyniszczająca. Chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii, zdrowa dorosła kobieta o wadze 58 kg musiałaby zjeść 4–5 kg owoców dziennie!

1 komentarz:

  1. Praktykowałam kiedyś dietę owocową ale polegała na tym, że owoce jadło się do godziny 12 w południe, później można było jeść inne produkty. Dobrze wspominam ten czas, dieta przyniosła pozytywne efekty. Przy diecie zawsze trzeba pamiętać o nawodnieniu organizmu, zwłaszcza kiedy dla utrzymania nowej sylwetki uprawiamy sport :)Ja zamontowałam u siebie filtr kuchenny i mam stały dostęp do zdrowej wody.

    OdpowiedzUsuń