poniedziałek, 18 marca 2013

Dieta cud - fakty i mity

Zapewne większość z Was słyszała o diecie cud. Niestety na przestrzeni lat dieta ta zdążyła obrosnąć wieloma mitami, które niekoniecznie są prawdziwe. Warto zatem przybliżyć rzeczywiste fakty na temat diety cud.







Dieta cud - od czego zacząć?

Dieta cud to dieta dla pacjentów z problemami kardiologicznymi, stosowana w celu szybkiego schudnięcia wg Sacred Memorial Hospital. Podstawą diety jest specjalistyczna zupa, której odpowiednio dobrane składniki pozwalają spalić tłuszcze. Zupę można jeść ile się chce i kiedy się chce. Zupa nie daje energii. Im więcej się jej je, tym szybciej się chudnie. Jak przyrządzić zupę, na której opiera się wspomniana dieta? 

W skład wspomnianej zupy wchodzą m.in.: 3 szklanki wody, główka kapusty, 3 duże cebule, 1 seler naciowy, 1 por, 2 papryki, sól, pieprz, curry, bazylia, papryka, pietruszka, ostry sos, np. sojowy. Warzywa kroimy na drobne kawałeczki, zalewamy wodą i gotujemy przez następne 10 min.  Następnie dodajemy koncentrat i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie.

Dieta cud - czy istnieje cudowna dieta?

Dieta cud - fakty i mity


Określeniem "diety cud" lub też "cudownej diety" określa się wiele, różnych, często nieprzebadanych ani w żaden inny sposób niezweryfikowanych programów żywieniowych (diet). Dlatego niezwykle ciężko jest odnieść się do faktów oraz mitów związanych z tego typu dietą... Dzieje się tak dlatego, że wiele osób oraz dietetyków, którzy  piszą własne poradniki oraz przygotowują własne diety czy programy żywieniowe używa tej nazwy do określenia przygotowanej przez nich diety. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz